Pachnie masłem, pomaga alzheimerowi
2 sierpnia 2012, 12:53Diacetyl (DA) nadaje charakterystyczny maślany smak i zapach popcornowi do mikrofalówek, margarynom czy pieczywu. Choć występuje naturalnie także w fermentowanych napojach, np. piwie, wydaje się, że właśnie przez DA pracownicy przemysłu spożywczego mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż diacetyl nasila proces agregacji neurotoksycznego białka beta-amyloidu.
Nanocząstki, które obierają na cel nowotworowe komórki macierzyste
15 czerwca 2015, 10:40Naukowcy opracowali nanocząstki, które obierają na cel i zabijają nowotworowe komórki macierzyste (NKM). To istotne osiągnięcie, bo często napędzają one wznowę i ponowny wzrost guza.
Nanozymy przyszłością leczenia chorób zapalnych?
5 marca 2018, 14:16Naukowcy z Uniwersytetu Nankińskiego zbadali nanomateriały (nanozymy), które skutecznie naśladują aktywność enzymów kontrolujących stężenia reaktywnych form tlenu (RFT). Chińczycy mają nadzieję, że w ten sposób uda się opracować nową klasę środków przeciwzapalnych.
Bioaktywny peptyd zapobiega i leczy próchnicę. Bez borowania
23 stycznia 2020, 11:55Dobra wiadomość, dla wszystkich, których lękiem napawa wizja borowania podczas wizyty u dentysty. Opracowano antypróchnicową powłokę, która podczas eksperymentów nie tylko zapobiegała powstawaniu nowych ubytków, ale i leczyła te już istniejące. Bazuje ona na naturalnym peptydzie antydrobnoustrojowym H5, który jest wytwarzany w ludzkich śliniankach.
Lepsze od węgla
6 stycznia 2008, 00:18Węglowe nanorurki - podstawowy element wielu zaawansowanych badań związanych z nanotechnologiami - mogą zyskać konkurenta. Kolejnym materiałem, który ma szansę stać się budulcem technologii przyszłości, okazały się nanorurki wykonane z boru. Jak wynika z symulacji przeprowadzonych przez badaczy z Tsinghua University w Pekinie, pewne właściwości elektryczne nowego materiału mogą być lepsze niż w wypadku węgla.
Estrogen w wodzie nie pochodzi z pigułek
9 grudnia 2010, 16:38Estrogen, ludzki hormon płciowy, jest poważnym obciążeniem dla środowiska naturalnego. Za winne jego obecności w wodzie uważano powszechnie tabletki antykoncepcyjne, jak się okazało: niesłusznie.
Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli
31 października 2013, 13:13Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.
Jedno wstrzyknięcie żelu zastępuje cały cykl antybiotyku
19 września 2016, 10:23Pojedyncza aplikacja żelu do kanału słuchowego może spełniać rolę całego cyklu antybiotykoterapii w leczeniu zapalenia ucha środkowego.
Naukowcy zidentyfikowali najstarszy twardy ser
16 sierpnia 2018, 09:52Zestalona biaława masa, znaleziona w jednym z naczyń z grobowca Ptahmesa, wysokiego rangą urzędnika z czasów panowania faraona Setiego I oraz jego syna Ramzesa II, to najstarszy znany twardy ser.
Badana m.in. przez Polaków porowata ciecz jonowa została „Cząsteczką roku”
22 grudnia 2020, 15:43Porowata ciecz jonowa, badana m.in. na UAM, wygrała w plebiscycie na cząsteczkę roku 2020. W konkursie ogłoszonym przez czasopismo Chemical & Engineering News można było głosować na opisane w tym roku molekuły nie mające związku z COVID-19.